thuiszorg-turkse-ouderen-bg

Dagbesteding Turkse en Marokkaanse ouderen

Bij dagbesteding van Turkse en Marokkaanse ouderen zijn vaak wel dezelfde activiteiten te doen als de dagbesteding van autochtone ouderen. Zo zijn er veel zorginstellingen die dagbestedingen aanbieden. Het verschil zit vooral in de inachtneming van culturele verschillen en de mogelijkheid om de moedertaal te spreken met zorgverleners. Ook wordt er bijvoorbeeld rekening gehouden met eetwensen van de Turkse en Marokkaanse cliënten. Vaak zitten de verschillen in kleine dingen die de opvang voor Turkse en Marokkaanse ouderen geschikt maakt. Het is immers van belang om juist die kleine nuances op te vangen om respectvol om te gaan met elkaar.

De dagbesteding bij zorginstellingen

De dagbesteding bestaat uit bijvoorbeeld samen spelletjes doen, knutselen of bewegen. De focus ligt vaak ook op samen eten tijdens het ontbijt, lunch en/of avondeten. Het is erg van belang dat mensen sociaal contact blijven houden. Dat geldt natuurlijk voor zowel Turkse en Marokkaanse als autochtone ouderen. Bij het eten wordt er rekening gehouden met de cultuur of het geloof van Turkse en Marokkaanse ouderen. Ook ligt de focus van het overbrengen van een medische boodschap vaak wat anders. De focus ligt meer op de hoop en het geloof, dan op de biomedische verklaring die de dokter heeft. Turkse en Marokkaanse mensen, van Marokkaanse en Turkse afkomst, voelen zich hier over het algemeen prettiger bij.

Dagopvang bij zorgboerderijen

Door het hele land zijn een aantal zorgboerderijen gemaakt die Turkse en Marokkaanse ouderen een dagbesteding kan bieden. Ook bi deze zorgboerderijen is bekend hoe om te gaan met verschillende talen en culturen. Deze boerderijen staan middenin de natuur en hier ligt dan ook de focus op. Er zijn veel buitenactiviteiten op de zorgboerderijen. Door de focus te hebben op buitenactiviteiten zullen de mensen veel meer buiten zijn en frisse lucht krijgen. Ook hebben de zorgboerderijen vaak dieren die verzorgd kunnen worden. Maar ook kunnen mensen kletsen, knutselen, cursussen volgen en koken.

Dagbesteding Turkse en Marokkaanse ouderen

Het kan zijn dat Turkse of Marokkaanse ouderen te maken krijgen met lichamelijke of geestelijke problemen, zoals eenzaamheid of een ziekte. Vaak lost dit zich op als familie of vrienden klaar staan om als mantelzorger aan de slag te gaan. Dit komt omdat zorg voor elkaar in de familie heel hoog in het vaandel staat. En ook kan de taal een barrière zijn om hulp te vragen aan organisaties in Nederland. In sommige gevallen wordt het te zwaar voor de familie of vrienden en dan is het mogelijk om de persoon aan te melden voor dagbesteding. Overigens wordt dit vaak voor een groot deel vergoed door zorgverzekeraars.

Verschillende activiteiten bij dagbesteding

Er zijn veel organisaties die dagbesteding aanbieden voor Turkse of Marokkaanse ouderen. Vooral in de grote steden zijn deze organisaties te vinden. Of juist wat verder van de stad op een zorgboerderij waar rust en ruimte heel belangrijk zijn. Tijdens de dagbesteding worden er allerlei activiteiten ondernomen. Er is veel aandacht voor onderling contact. Maar het is ook mogelijk om te knutselen of cursussen te volgen bijvoorbeeld. In het geval van de dagbesteding in de stad, worden er ook weleens uitstapjes gemaakt naar boerderijen of natuurgebieden om een frisse neus te halen. Ook bieden sommige organisaties koken aan om als activiteit te ondernemen.

Dagbesteding speciaal voor Turkse en Marokkaanse vrouwen

Er zijn ook organisaties die zich focussen op dagbesteding voor Turkse en Marokkaanse vrouwen. Zo is de organisatie Kiymet een ontmoetingsplaats voor Turkse en Marokkaanse vrouwen van Turkse en Marokkaanse afkomst. Deze organisatie zorgt ervoor dat er een plek is waar deze vrouwen makkelijk contact kunnen maken. Het doel is om een zinvolle invulling aan de dag te geven door middel van praten en activiteiten ondernemen. Kiymet kan een mooi vangnet zijn voor Marokkaanse en Turkse vrouwen.

Welke zorgaanbieder kan mij helpen met zorg voor Turkse ouderen en Marokkaanse ouderen?

Delen mag:
nl_NL