thuiszorg-turkse-ouderen-bg

Tips voor de zorg van Turkse en Marokkaanse ouderen

Er zijn een aantal dingen die je kan doen als je te maken hebt met de verzorging van allochtone ouderen. Het is handig als je in de thuiszorg werkt om je hierop voor te bereiden. Vaak hebben ze andere gewoontes en kan de taal een barrière zijn. Om ze op hun gemak te laten voelen en het proces te bevorderen is het handig om deze tips te volgen. Zo maak je het aangenamer voor de cliënten, maar ook voor jezelf als zorgverlener.

Maak duidelijk wat je gaat doen

Een eerste tip is om duidelijk te maken wat je gaat doen. Het is vaak al een hele stap om thuiszorg te accepteren. Probeer te begrijpen dat allochtone ouderen misschien andere wensen hebben dan je gewend bent! Probeer hiernaar te handelen, zo maak je het voor beide partijen aangenamer. Het betekent niet altijd dat iets maar op één manier gedaan kan worden zoals je dat gewend bent. Sta hiervoor open.

Houd rekening met feestdagen van migrantenouderen

De Ramadan en het offerfeest zijn belangrijke feestdagen voor Marokkaanse en Turkse ouderen. Hier moet je respectvol mee omgaan. Als iemand vanwege de gezondheid eigenlijk geen Ramadan zou mogen vieren, probeer dit dat goed uit te leggen. Het is handig om dit ook met een dokter te overleggen. Die heeft vaak al meer inzicht in de gezondheid en kan precies aangeven wat wel en niet mag tijdens deze feestdagen. Vraag eventueel de familie.

Laat weten wanneer je komt

Laat altijd weten hoe laat je langs zal komen. Zo zijn de ouderen op de hoogte en weten ze waar ze aan toe zijn. Ook kunnen ze dan eventueel een familielid vragen aanwezig te zijn voor vertaling of onduidelijkheden. Je kan natuurlijk niet altijd stipt op tijd zijn, maar een indicatie is al fijn.

Turkse en Marokkaanse ouderen benaderen over zorgverlening in Nederland

Adequate zorg bieden aan allochtone ouderen kan een hele uitdaging zijn. Vaak zijn ze niet goed op de hoogte van welke zorg er geboden kan worden. Dit komt voornamelijk doordat deze groep ouderen vaak niet goed de taal beheerst. Daarnaast is het binnen deze culturen vanzelfsprekend dat de kinderen de verantwoordelijkheid voor mantelzorg op zich neemt. Ze houden dus vast aan eeuwenoude gewoonten en verwachtingen, waardoor de zorg vaak erg binnen de familie gehouden wordt. Een verschil in perspectief tussen de Nederlandse zorgverlener en de verwachtingen van de cliënt zelf en de familie, kan zorgen voor miscommunicatie en verwarring.

Welke zorgaanbieder kan mij helpen met zorg voor Turkse ouderen en Marokkaanse ouderen?

Delen mag:
nl_NL