thuiszorg-turkse-ouderen-bg

Familie en vrienden van Turkse en Marokkaanse cliënt

Als je allochtone cliënten hebt, van bijvoorbeeld Marokkaanse of Turkse afkomst, is het handig om van tevoren wat meer kennis op te doen over de cultuurverschillen die er kunnen zijn. Je bent het misschien heel erg gewend om dingen op een bepaalde manier te doen en dit dan als enige optie te zien. Echter, met wat kleine aanpassingen geef je de allochtone cliënt een fijn gevoel en kan jij je werk beter uitvoeren.

Vraag naar familie

Familie en vrienden zijn heel erg belangrijk in allochtone gezinnen. Vaak zijn de familiebanden ontzettend sterk en verzorgen ze elkaar. Ook zijn vrienden soms net als familie. Het is goed om te weten dat allochtone cliënten hier veel waarde aan hechten. Probeer, als dit wenselijk is voor de cliënt, de familie te betrekken bij de verzorging. Ook kan je een familielid opbellen om te vragen of hij of zij bij een intakegesprek aanwezig kan zijn om wat zaken te vertalen. Zo voorkom je miscommunicatie. Wat altijd goed is om te doen is om te vragen naar familie. Toon interesse in kinderen en kleinkinderen, dat wordt erg gewaardeerd.

marokkaanse-ouderen-mantelzorg
schoenen-uit-turkse-marokkaanse cultuur
hand-kussen-turkse-ouderen

Accepteer de ‘huisregels’

Het woord huisregels klinkt wat streng, maar hou er rekening mee dat er wel een aantal gewoontes in huis zijn die ook van invloed kunnen zijn op jou als zorgverlener. Zo is het een gewoonte om de schoenen uit te doen bij binnenkomst. Nog beter, draag pantoffels in het huis! Er wordt wat soepeler omgegaan met deze gewoonte als er geen tapijt ligt. Dan is het namelijk makkelijker om de vloer schoon te maken en te houden. Als je het ijs wil breken en wat meer moeite doet, zal het zeer gewaardeerd worden als je een paar woorden in de moedertaal spreekt. Zo zijn een paar zinnen in het Marokkaans of Turks al voldoende om het ijs te breken.

Invloed van familie op mantelzorger

In Nederland leven we redelijk in een individualistische cultuur. De Turkse en Marokkaanse culturen zijn daarentegen nog meer gericht op een wij-samenleving. Het is dan ook geen uitzondering om de gehele familie aan te treffen, wanneer je als zorgverlener aan huis komt. Dit kan een overweldigend gevoel geven en toch is het raadzaam om hier tactvol mee om te gaan. De beste ingang tot vertrouwen is om de situatie volledig te respecteren en vooral gebruik te maken van de situatie zoals je deze aantreft. Vaak is al snel duidelijk wie binnen de familie het woord zal doen. Door met deze persoon in gesprek te gaan en je wensen over de zorgverlening aan te geven en uit te leggen, zal de rest van de familie automatisch op de hoogte worden gesteld. Je toont hiermee respect voor de familiedynamiek en zult betere resultaten behalen.

Welke zorgaanbieder kan mij helpen met zorg voor Turkse ouderen en Marokkaanse ouderen?

Delen mag:
nl_NL