Bij thuiszorg voor Turkse en Marokkaanse ouderen is het van belang dat er rekening wordt gehouden met de diversiteit van culturen. Het is natuurlijk belangrijk dat Turkse en Marokkaanse ouderen ook de mogelijkheid krijgen op goede zorg op hun oude dag! Vaak is te zien dat Turkse en Marokkaanse ouderen minder gebruikmaken van thuiszorg. Er zijn soms wat obstakels om thuiszorg te regelen en te onderhouden. Zo is er soms een taalbarrière of onbegrip voor een cultuur of religie. Ook is het mogelijk dat Turkse en Marokkaanse ouderen zich (nog) niet bewust zijn van de mogelijkheden van thuiszorg in Nederland.
Het is vaak nu nog zo dat andere familieleden de taak van zorg op zich nemen. Dat is natuurlijk heel nobel, maar het kan erg belastend zijn voor de verzorgende persoon. Soms moet de verzorgende persoon naast de zorg voor de ouder een heel gezin draaiend weten te houden. Als de thuiszorg voor Turkse en Marokkaanse ouderen goed is ingericht, zal de zorg wat toegankelijker worden voor deze groep ouderen. Er wordt dan rekening gehouden met de religieuze en culturele elementen. Ze voelen zicht hierdoor beter thuis.
Ook kan het ontzettend schelen voor familieleden als ze de zorg over kunnen dragen aan een thuiszorg organisatie.
Klik hier voor enkele tips.
Doordat de zorg voor Turkse en Marokkaanse ouderen vaak op hun kinderen valt, is een toename aan overbelasting merkbaar. Voor veel volwassen kinderen is het een zware taak om deze zorg op zich te nemen, in een maatschappij waarin de nadruk steeds vaker ligt op het maken van carrière en individualiteit. Ook ontvangen ze adviezen van de dokter die indruisen tegen de verwachtingen van hun bejaarde ouders. Vanuit de cultuur wordt verwacht dat de kinderen de volledige zorg op zich pakken, terwijl de zorgverlening aanraadt om de cliënt vooral nog zoveel mogelijk zelf te laten doen. Hierdoor komen ze gevoelsmatig en praktisch gezien in een spagaat te staan. Het blijkt vaak lastig om de zorgbehoevende ouderen op andere gedachten te brengen.
Als zorgverlener is het belangrijk dat je begrip opbrengt voor de situatie waarin de mantelzorgers en cliënten zich bevinden. Hoe beter je de dynamiek begrijpt en weet wat de culturele verwachtingen zijn, des te sneller en gemakkelijker kun je hierop inspelen, zodat beide partijen zich begrepen en gesteund voelen. Neem hierin vooral een assertieve houding aan, aangezien het waarschijnlijk niet vanuit de cliënt zal worden aangegeven. Het stimuleren van zelfredzaamheid zal op een respectvolle manier bespreekbaar gemaakt moeten worden, zodat de belasting wat wordt verzacht bij de mantelzorger.